199 klanten beoordeelden ons, lees hieronder hun ervaringen:

9.6 / 10
Gasketel CO vrij
035 - 7 99 20 99
Inloggen agenda
info@cv-service.nl
06 - 24 90 59 22
Rookgas afvoer

Verdunningsfactor

Als een installateur spreekt over een verdunningsfactor bedoelt hij de afstand die een rookgasafvoer moet hebben tot een luchttoevoer (bv raamrooster).

Helaas komen wij te vaak een situatie tegen dat een rookgasafvoer te dicht op een raam zit waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat en bewoners gevaar lopen op koolmonoxide.

De overheid heeft via het bouwbesluit (wetgeving) vastgelegd hoe ver een rookgasafvoer van een ventilatie opening moet zitten, iedereen die bouw gerelateerd werkt moet op de hoogte zijn van het bouwbesluit. zo wordt voorkomen dat in een veilige situatie een onveilige situatie wordt gecreëerd doordat bvb een timmer man een extra velux raam plaatst of een aannemer de ketel met een verbouwing de ketel van zolder naar benden verplaatst en er onveilige situaties ontstaan.

Afstanden zijn afhankelijk van de situatie, zit de rookgasafvoer onder, naast of boven een ventilatie opening of raam. Ook is het vermogen van de ketel is bepalend, hoe zwaarder een ketel is hoe meer giftige rookgassen hij uitstoot en hoe meer afstand er moet zijn om deze gassen te verdunnen.

Middels een berekening kunnen wij bepalen hoeveel afstand er moet zijn.

Hieronder een situatie waarbij een rookgasafvoer onder een raam en rooster zit van de bovenburen, deze situatie voldoet NIET

De berekening van de verdunningsfactor ziet er dan als volgt uit.


Hieronder nog een situatie van een ketel die verplaatst is van zolder naar de bijkeuken, deze situatie voldoet NIET

De berekening van de verdunningsfactor ziet er dan als volgt uit.

U ziet dat de afstand vaak groter moet zijn dan u verwacht, in deze situatie met een cw5 ketel minimaal 7,5 meter.


Hieronder nog een voorbeeld die wij veel tegenkomen. In deze situaties zitten de rookgasafvoeren te dicht op de ramen en roosters.  U ziet ook een situatie waarbij de rookgasafvoeren genoeg hoog boven een raam zitten,  dit is zoals het hoort.


Het mooiste voorbeeld is deze volgende situatie, waarbij de rookgasafvoer bij vele ramen niet goed zit. Een erg gevaarlijke situatie met koolmonoxoide gevaar aan alle kanten. De buurman heeft het beter voor elkaar! 

 

De overheid heeft een site met meer info over de verdunningsfactor, afstand rookgasafvoer tot raam en ventilatie  LINK

Let erop dat de aan informatie op onze site geen rechten zijn te ontleden

>>Rookgasafvoer Verdunningsfactor

Klantbeoordeling

199 klanten hebben ons beoordeeld met een gemiddelde van:

9.6 / 10